נחל גחר
"הזיתים הכי טעימים בעולם הם הזיתים שאני מכין". זה בדכ מה שחושב כל מי שמכין זיתים דרך קבע, זיתים שחורים מומלחים או זיתים שבורים כבושים, כל כך פשוט וכל כך טעים, זה סוד הקסם, כל אחד הוא זוכה העונה האחרונה של מסטר שף כשזה מגיע להכנת זיתים.
מפת נחל גחר במורדותיו המזרחיים של הר גחר הוא שטח נפלא המשלב חקלאות קדומה, שרידי ישוב עתיק, מדרונות במגוון תצורות, כתמים ירוקים של צמחיה מקומית סבוכה ומעל כולם כרמי זיתים ותיקים, זכר לימים עברו ולחקלאות בעל שכבר קשה למצוא בחבל ארץ זה.
היום כשבכל בית בישראל שמן הזית הוא הכוכב במטבח, קצת קשה להאמין כי עד שנות התשעים השתמשו רק בשמן קנולה/חמניות או מרגרינה להכנת סלטים ובישול. בעוד שהמטבח הים תיכוני והחיים באגן הים התיכון סבבו סביב שמן הזית, כאן בארץ בה סמל המדינה הוא ענף זית והעץ מלווה גם את סיפורי המקרא הגדולים כמו משל יותם וכו'... גילו היהודים את תכונותיו הבריאותיות של הזית רק בעשור החמישי להקמת המדינה.
את עבודת המיפוי התחלתי בשלהי הקיץ וסיימתי בתחילת עונת המסיק. החלק האחרון של המפה הסתיים בנקודה גבוהה המשקיפה על עמק יזרעאל במקום בו נמצא גם שריד בית בד עתיק להפקת שמן זית. תהליך ההפקה כולל שלושה שלבים בשלושה מתקנים שונים: ריסוק, סחיטה, הפרדה. עבודת הריסוק נעשתה באמצעות "מפרכה" הכוללת אבן עגולה (ממל) הסובבת על אבן שטוחה (ים).
קטפתי בעדינות זיתים שחורים מעץ עתיק שכבר ראה דבר או שניים בחייו, מילאתי שקית ניילון שקופה שנשארה מאחד הניווטים ואחרי שבוע כבר אכלתי את הזיתים הכי טעימים בעולם.